Recept za namaz z bobom in z domačo polnozrnato bageto

Sveži bob je smetanasto bele do nežno zelene barve. Najboljši je pozno pomladi in v začetku poletja. Mladi bob lahko uživamo v stroku, starejšega vedno oluščenega, kot toplega ali hladnega v solatah. Z dodatki začimb (npr. svežega ingverja) lahko naredimo okusen namaz.
Večinoma priprava jedi iz boba ni zahtevna: mlade stroke, mlado in zrelo zrnje boba pripravljamo v jedeh tako kot druge stročnice. Iz zmletega bobovega drobljenca lahko pripravimo kašo, s fino mleto bobovo moko pa lahko zgostimo juhe in omake. Mlade stroke in nezrelo zrnje lahko toplotno obdelamo za shranjevanje v slanici ali zamrznemo podobno kot grah.
Recept za bobov namaz    
Sestavine za 4 osebe
  • 20 dag svežega boba
  • 10 dag mladega sira
  • 5 dag sirnega namaza
  • 1 žlica limoninega soka
  • strok česna
  • sveže začimbe (drobnjak, peteršilj, koriander)
  • sol
  • poper
Priprava
Sveži bob damo v kozico in zalijemo z vodo, katero solimo. Bob kuhamo približno 15 - 20 minut. Ko je kuhan ga splaknemo pod mrzlo vodo in ohladimo. V blender oziroma mešalnik damo nasekljan česen, peteršilj, drobnjak in koriander. Dodamo še mladi sir, sirni namaz, sok limone, kuhan bob, ter sol in poper. Vse sestavine dobro zmeljemo, da dobimo gosto mazavo zmes. Zmes ohladimo in postrežemo s polnozrnatim kruhom.
 
Domača polnozrnata bageta
Sestavine
  • 50 dag polnozrnate moke
  • 8 g soli
  • 3 - 4 dl vode ali mleka
  • 0,3 dl olja
  • 15 dag semen
Kvasni nastavek
  • 2 dag kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlica moke
  • 0,5 dl tople vode       
Priprava
Kvas zdrobimo in zmešamo z žlico moke, žlico sladkorja in toliko mlačne vode, da dobimo gostoto žvrkljanega testa. Na toplem naj vzhaja, da naraste za še enkratno količino.
V skledo presejemo moko, ji dodamo semena, olje, sol, mlačno vodo in kvasni nastavek. Iz vsega zgnetemo testo. Na površini mora biti testo gladko, znotraj elastično, mora se ločiti od posode in rok. Dobro pregnetenega pomokamo, pokrijemo s pvc folijo in prtom ter postavimo na toplo vzhajat.
Vzhajano testo znova pregnetemo in ga damo ponovno vzhajat. Ko je drugič testo dovolj vzhajano ga oblikujemo v štruce in damo na pekač obložen s papirjem za peko. Štruco premažemo z vodo ali mlekom in pustimo ponovno vzhajati. Ko je štruca dovolj vzhajana jo prerežemo z ostrim nožem in damo v vročo pečico. Pečemo 10 minut pri temperaturi 190 - 200˚C, nato pa temperaturo znižamo na 180˚C in pečemo še 10 minut.

Dober tek.
Neli Selan, dipl. org. poslov. v tur. in hot.