Jedilnik za zaščito kože
Koža je naš največji organ, saj je »zadolžena« za stik z zunanjostjo in tudi zaščito pred njo. Upam, da se že vsi dovolj dobro zavedamo, da moramo vedno poskrbeti za primerno zaščito kože pred soncem (izdelki z zaščitnim faktorjem, pokrivala, pitje dovolj tekočine, izogibanje soncu med 10. in 16. uro, …). Za še dodatno zaščito kože, ki je odvisna predvsem od nas samih, pa je pomemben tudi jedilnik oz. izbira hranil. Predstavila bom nekaj živil, ki lahko s svojimi pozitivnimi učinki še dodatno pomagajo pri zaščiti kože (nikakor pa ne zadostujejo!).Priporočena živila
Snovi, ki pomagajo pri zaščiti naše kože pred nevarnimi UV žarki, so predvsem antioksidanti, vitamin A in provitamin A (betakaroten), maščobne kisline omega 3, vitamin C in vitamin E. Zato so najbolj priporočena živila, ki vsebujejo vse omenjeno:- Paradižnik
- Rdeča paprika
- Citrusi
- Korenje
- Jagode
- Lubenica
- Rdeče grozdje
- Granatno jabolko
- Lan
- Mandlji
- Špinača
- Ribe
- Oljčno olje
- Zeleni čaj (poleti si ga lahko privoščite kot domač ledeni čaj)
- Temna čokolada (višja, kot je vsebnost kakava, več antioksidantov vsebuje)
Nina Blejc, dipl.dietet.
Zame osebno poleti ni boljšega kot je krožnik narezanega sočnega paradižnika s svežimi listi bazilike, koščki mocarele in domačim oljčnim oljem.