Recept za špargljevo juho in dodatkom špargljev s sirom ter slanino

S šparglji lahko ustvarimo ogromno okusnih jedi. Predstavljam vam dva zelo preprosta recepta s katerimi lahko pripravite enostavne in okusne jedi.  Pri nas (3-4 osebe) porabimo slabih 1,5 kilograma špargljev, da pripravimo dve jedi npr. juho in špargljev ter ovite šparglje z rezinami slanine in sirom.

Špargljeva juha
Spodnji del šparglja je olesenel del, zato primemo steblo in ga upognemo. Na mestu kjer je olesenel, se bo sam zlomil. Nato na hitro operemo, osušimo in narežemo od vršičkov navzdol, približno 6-8 centimetrov, preostala stebla narežemo na majhne kolobarčke.
Sestavine
  • na kolobarčke narezana stebla špargljev (približno 400 g)
  • košček masla
  • timijan
  • sol
  • poper
  • voda
  • muškatni orešček
  • bazilika
  • kisla smetana
Priprava
Na segretem maslu na hitro prepražimo kolobarčke, dodamo ščepec timijana, muškatni orešček, sol in poper ter zalijemo s 400-500 ml vode ali jušne osnove iz špargljev (prekuhamo lahko tudi olesenele dele, ki smo jih odlomili;  z vodo, v katerih jih skuhamo, pa zalijemo narezana stebla). Kuhamo 15-20 minut; ko so kolobarčki mehki, jih s paličnim mešalnikom spasiramo. Na koncu dodamo ščepec bazilike in dve žlici kisle smetane, premešamo ter serviramo po želji.

Šparglji s slanino in sirom

Sestavine
  • vršički
  • slanina
  • sir
Priprava
V rezino slanine zavijemo po tri vršičke (če so stebla bolj debela, lahko po dva), ko so vsi zaviti jih damo v vročo ponev ter popečemo z vseh strani. Nato na vsak »šopek« položimo še rezino sira in pokrijemo s pokrovko le toliko, da se sir stopi. Če želite, lahko dekorirate z domačo holandsko omako ali kislo smetano.

Preprosto, kajne? Dober tek.
 
Nina Blejc, dipl.dietet.