Recept za osvežilno solato s češnjami
Češnje se uvrščajo med občutljivo sadje in ne prenesejo nepotrebnega prestavljanja/pretresanja. Pri nakupu izbirajmo sladke, okusne, čvrste, svetleče plodove, ki nimajo uvelih pecljev. Shranjujemo jih lahko v hladilniku dan ali dva. Za jesenski čas in zimo jih lahko posušimo (pred tem odstranimo koščice) ali zamrznemo - vendar pa so najboljše sveže. S svojim čudovitim okusom vabijo k uživanju. Lahko pa so tudi del osvežilne sadno - zelenjavne solate, ki se bo prilegla v vročih dneh.Sestavine za 4 osebe
Solata- 5 dag svežih jagod
- 15 dag svežih češenj
- 5 dag redkvic
- 2 dag rdeče čebule
- 1 manjša glava solate majske kraljice (mehkolistna glavnata solata) ali 20 dag druge mlade solate
- 5 dag rumenega/rdečega češnjevega paradižnika
- 2 dag roquefort sira
Solatna polivka
- 1 žlica kokosovega sladkorja
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 žlice belega balzamičnega kisa
- 1 žlička dijonske gorčice
- 1 strok česna
- sol
- poper
Karamelizirani orehi
- 2 dag prečiščenega masla
- 1 žlica muscovado rjavega sladkorja
- 5 dag orehovih jedrc
- sol
Priprava
Vso zelenjavo in sadje operemo in dobro posušimo. Češnje izkoščičimo.Karamelizirani orehi: Pripravimo pekač obložen s papirjem za peko. V kozici, na srednje visoki temperaturi, raztopimo prečiščeno maslo. Ko se maslo stopi dodamo orehova jedrca, sladkor in ščepec sol. Mešamo, da vse orehe prekrijemo z glazuro. Na kuhalni površini naj bodo tako dolgo, dokler sladkor ne kristalizira oziroma približno 3 minute. Orehe ohladimo na pripravljenem papirju za peko.
Solatna polivka: Pripravimo solatno polivko, tako, da česen fino nasekljamo in mu dodamo vse ostale sestavine. Dobro zmešamo, da se sestavine povežejo.
Solata: Jagode, (če so večje) narežemo na četrtinke. Češnje in češnjev paradižnik razpolovimo, redkvice pa narežemo na četrtinke. Rdečo čebulo olupimo in narežemo na tanke kolobarje. V veliki posodi zmešamo na očiščeno in oprano solato majsko kraljico ali drugo mlado solato, na četrtinke narezano redkvico, sveže jagode, češnjev paradižnik, rdečo čebulo in češnje. Solato prelijemo s polovico solatnega preliva in premešamo. Sir s plemenito plesnijo (roquefort) nadrobimo. Sir in glazirane orehe, dodamo solati. Vse sestavine še enkrat premešamo in dodamo še preostanek solatnega preliva.
Dober tek.
Neli Selan, dipl. org. poslov. v tur. in hot.
Češnje so lahko tudi del osvežilne sadno - zelenjavne solate, ki se bo prilegla v vročih dneh.
Sorodni članki:
Recept za brancinov tatar s pistacijami in granatnim jabolkomRecept za paradižnikovo marmelado
Recept za presno torto iz svežega jagodičevja
Recept za chia puding
Recept za sladico iz breskev in marelic z dodatkom grškega jogurta
Recept za špargljevo juho in dodatkom špargljev s sirom ter slanino
Recept za friko z divjimi zelišči
Recept za ajdove vlivance s pestom iz čemaža
Recept za fižolovo enolončnico s polnozrnatimi žličniki
Recept za pizzo s čičeriko in zelenjavo