Recept za osvežilno solato s češnjami

Češnje se uvrščajo med občutljivo sadje in ne prenesejo nepotrebnega prestavljanja/pretresanja. Pri nakupu izbirajmo sladke, okusne, čvrste, svetleče plodove, ki nimajo uvelih pecljev. Shranjujemo jih lahko v hladilniku dan ali dva. Za jesenski čas in zimo jih lahko posušimo (pred tem odstranimo koščice) ali zamrznemo - vendar pa so najboljše sveže. S svojim čudovitim okusom vabijo k uživanju. Lahko pa so tudi del osvežilne sadno - zelenjavne solate, ki se bo prilegla v vročih dneh.
Sestavine za 4 osebe
Solata
  • 5 dag svežih jagod
  • 15 dag svežih češenj
  • 5 dag redkvic
  • 2 dag rdeče čebule
  • 1 manjša glava solate majske kraljice (mehkolistna glavnata solata) ali 20 dag druge mlade solate
  • 5 dag rumenega/rdečega češnjevega paradižnika
  • 2 dag roquefort sira
Solatna polivka
  • 1 žlica kokosovega sladkorja
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 3 žlice belega balzamičnega kisa
  • 1 žlička dijonske gorčice
  • 1 strok česna
  • sol
  • poper
Karamelizirani orehi
  • 2 dag prečiščenega masla
  • 1 žlica muscovado rjavega sladkorja
  • 5 dag orehovih jedrc
  • sol
 
Priprava
Vso zelenjavo in sadje operemo in dobro posušimo. Češnje izkoščičimo.
Karamelizirani orehi: Pripravimo pekač obložen s papirjem za peko. V kozici, na srednje visoki temperaturi, raztopimo prečiščeno maslo. Ko se maslo stopi dodamo orehova jedrca, sladkor in ščepec sol. Mešamo, da vse orehe prekrijemo z glazuro. Na kuhalni površini naj bodo tako dolgo, dokler sladkor ne kristalizira oziroma približno 3 minute. Orehe ohladimo na pripravljenem papirju za peko.
Solatna polivka: Pripravimo solatno polivko, tako, da česen fino nasekljamo in mu dodamo vse ostale sestavine. Dobro zmešamo, da se sestavine povežejo.
Solata: Jagode, (če so večje) narežemo na četrtinke. Češnje in češnjev paradižnik razpolovimo, redkvice pa narežemo na četrtinke. Rdečo čebulo olupimo in narežemo na tanke kolobarje. V veliki posodi zmešamo na očiščeno in oprano solato majsko kraljico ali drugo mlado solato, na četrtinke narezano redkvico, sveže jagode, češnjev paradižnik, rdečo čebulo in češnje. Solato prelijemo s polovico solatnega preliva in premešamo. Sir s plemenito plesnijo (roquefort) nadrobimo. Sir in glazirane orehe, dodamo solati. Vse sestavine še enkrat premešamo in dodamo še preostanek solatnega preliva.
 
Dober tek.
 
Neli Selan, dipl. org. poslov. v tur. in hot.