Recept za pizzo s čičeriko in zelenjavo
O čičerki so pisali že antični pisci, ki jo v svojih delih omenjajo kot osnovno živilo za obstoj in tudi za popestritev žitnih jedi, saj so čičerko uporabljali v juhah, prikuhah, glavnih jedeh in sladicah. V Nemčiji so čičerko v času druge svetovne vojne gojili za zrnje, ki so ga praženega zmleli za kavni nadomestek.Zrno čičerke je trdo in ga je treba (podobno kot druge stročnice) pred kuhanjem namakati. Če ga namakamo čez noč je potrebna ena ura kuhanja. Čičerka, kot tudi druge stročnice, so vir beljakovin, vlaknin, vitaminov skupine B in mineralov vendar vsebujejo številne sestavine ki zmanjšujejo izkoristljivost hranil. Zaradi termične obdelave postanejo hranila v stročnicah za človeški organizem dostopnejša.
Iz čičerikine moke se lahko pripravlja kruh (pšenični moki dodate 15 % čičerkine moke). Takšen kruh ima več beljakovin in je bolj rahel. Čičerkina moka lahko nadomesti pšenično moko pri paniranju, v pecivih, pri zgoščevanju juh in omak. Čičerkina moka ne vsebuje glutena in je primerna za brezglutensko dieto.
Čičerka se danes veliko uporablja v solatah ali pa v enolončnicah, ena najbolj znanih jedi iz čičerike je namaz, imenovan humus. Za popestritev vašega jedilnika vam predlagamo
Sestavine za 1 pizzo
Testo- 20 dag čičerikine moke
- 5 g vinskega kamna
- ščepec soli
- 2 g sladkorja
- 1 - 1,5 dl mlačne vode
- 3 žlice poljubnega olja
- 10 dag paradižnikovih pelatov iz pločevinke
- 5 dag svežih šampinjonov
- 10 dag naribanega parmezana (ali poljubnega sira)
- 5 dag zelene bučke
- 5 dag maslene buče
- pest sveže rukole
- začimbe (origano, bazilika, sol, poper)
Moko presejemo, dodamo vinski kamen ter sladkor. Vse sestavine dobro premešamo. Na sredini naredimo jamico v katero damo olje in mlačno vodo. Na koncu dodamo še sol. Pregnetemo. Testo pustimo počivati vsaj 1 uro.
Pečico segrejemo na 200℃. Pripravimo paradižnikovo omako. Paradižnikove pelate na grobo pretlačimo, jim dodamo začimbe: sol, poper, origano ter baziliko. Vso zelenjavo operemo in posušimo. Gobe narežemo na tanke lističe. Zelene bučke narežemo na kolobarje. Masleno bučo olupimo in naribamo na strgalo. Testo razvaljamo na papirju za peko in ga premažemo s paradižnikovo omako. Na omako damo polovico naribanega parmezana, ter nanj položimo zeleno bučo, šampinjone in naribano masleno bučo. Na koncu dodamo še preostanek naribanega parmezana. Pečemo dobrih 10 -15 minut. Pečeni pizzi dodamo še svežo rukolo.
Dober tek.
Neli Selan, dipl. org. poslov. v tur. in hot.
Čičerkina moka ne vsebuje glutena in je primerna za brezglutensko dieto.
Sorodni članki:
Recept za brancinov tatar s pistacijami in granatnim jabolkomRecept za paradižnikovo marmelado
Recept za presno torto iz svežega jagodičevja
Recept za chia puding
Recept za sladico iz breskev in marelic z dodatkom grškega jogurta
Recept za osvežilno solato s češnjami
Recept za špargljevo juho in dodatkom špargljev s sirom ter slanino
Recept za friko z divjimi zelišči
Recept za ajdove vlivance s pestom iz čemaža
Recept za fižolovo enolončnico s polnozrnatimi žličniki