Recept za ajdove vlivance s pestom iz čemaža

Čemaž  (Allium ursinum) je samonikla rastlina, ki je uporabna vse leto. Je trajna gozdna rastlina, ki zraste v višino 20 - 40 cm. Rastlina vsebuje eterično olje in po okusu spominja na česen. Nabiramo mlade ali razvite liste, popke socvetja s peclji, mlade plodove in čebulice. Od aprila do junija se na vrhu stebla razvijejo beli zvezdasti cvetiči, zloženi v socvetja, ki so podobna ščitu. Čebulice so dolge nekaj centimetrov, ozke in valjaste oblike, bele do rumenkaste barve, trde in zelo pekoče po okusu. Čemaž raste v dolinah potokov in rek, v višjih legah in bukovih gozdovih.
Čemaž lahko v prehrani uporabimo na različne načine  
  • Listi in čebulice so okusen začimbni dodatek juham, mesnim jedem, solatam, omakam, polivkam in prilogam. Priporočljivo jih je uporabljati sveže ali kuhane v sopari, saj s sušenjem in kuhanjem v vodi izgubljajo vonj ter okus.
  • Mlade liste dodajamo solatam vseh vrst.
  • S tanko narezanimi listi potresemo juhe in dušeno zelenjavo.
  • Z zmletimi ali drobno narezanimi listi pripravimo namaze (s skuto, zmleto kuhano čičeriko ali sojo, zmletimi sončničnimi ali drugimi semeni). V iste namene lahko uporabimo cvetne popke, socvetja in mlade plodove.
  • Kuhanim jedem pred serviranjem dodajamo liste čemaža, peclje socvetja, socvetja in nezrele plodove.
  • Starejši listi so ravno tako uporabni, ampak so trši in manj okusni. Listi kuhani v sopari postanejo sladki in lahko jih zabelimo z oljem. Iz listov lahko pripravimo solatne polivke, preliv za testenine, krompir in druge škrobne jedi.
  • Najenostavnejši način je, da drobno narezane liste vmešamo v jed.
  • Nezrele trodelne plodove lahko uporabimo kot pikantno začimbo, ker so zelo pekočega okusa.
  • Surove čebulice pa so primerne za vlaganje. Čebulic ni potrebno kuhati, moramo jih le dobro oprati, jim odrezati koreninice in jih naložiti v kozarčke ter zaliti z močnim domačim kisom. Na enak način jih vložimo v olje.
Recept za ajdove vlivance s pestom iz čemaža

Sestavine za 2 osebi
Ajdovi vlivanci
  • 16 dag bio ajdove moke
  • 2 jajci
  • ščepec soli
Čemažev pesto
  • 5 dag svežega čemaža
  • 4 dag mandljevih lističev
  • 2 dag parmezana
  • 2 dag oljčnega olja
  • 0,5 dl kokosove smetane
  • ščepec soli
  • mleti poper
Priprava
Jajci razžvrkljamo, jih solimo in jima postopoma dodajamo bio ajdovo moko. Zmes mora biti precej gosta. Čemaž operemo pod vodo in ga dobro osušimo. Mandljeve lističe popražimo na ponvici brez maščobe. V mikser damo ohlajene mandljeve lističe, sveži čemaž, nariban parmezan, sol, poper in oljčno olje. Zmiksamo, da dobimo lepo kremasto zmes. V kozico damo vodo, jo solimo in zavremo. Ko nam voda zavre vanjo strgamo ajdove vlivance s pomočjo strgala za vodne vlivance. Kuhamo jih približno 4 minute. S pomočjo penovke poberemo ajdove vlivance ven in jih damo na ponvo. Dodamo še čemažev pesto in kokosovo smetano. Pokuhamo in postrežemo.

Dober tek.
Neli Selan, dipl. org. poslov. v tur. in hot.