Recept za brancinov tatar s pistacijami in granatnim jabolkom

Izvorna dežela granatnega jabolka je Iran, habitat pa sega vse do Himalaje in severne Indije. Granatno jabolko uspeva v polsuhem subtropskem klimatskem pasu s suhimi vročimi poletji in blagimi zimami. Danes ga gojijo na širokem pasu suhega predela južne Azije, tropske Afrike, po celotnem sredozemskem pasu Evrope in v suhem delu Kalifornije ter Arizone v Združenih državah Amerike
Granatno jabolko lahko raste kot visok grm ali kot drevo, v višino od 2 do 5 m. Plodovi se najpogosteje uživajo sveži in se uporabljajo za pripravo soka, koncentratov in olja iz semen. Sirup, imenovan Grenadyne, ki se uporablja v koktejlih, je koncentriran sladek ekstrakt granatnega jabolka.
Granatno jabolko se zelo lepo kombinira v številnih jedeh, celo z ribo. Tokrat predstavljamo brancinov tatar* (manjše bolj ali manj enakomerne kocke ribjega mesa) s pistacijami in granatnim jabolkom.
Sestavine za 4 osebe
  • 35 dag svežih očiščenih filejev brancina
  • 8 dag granatnega jabolka
  • 5 dag neslanih pistacij
  • sok limone in pomaranče
  • solni cvet
  • rdeči poper
  • oljčno olje
Priprava
Fileju brancina odstranimo koščice in kožo. Narežemo ga na manjše kocke. Neslane pistacije blanširamo in jim odstranimo lupinico ter nasekljamo. Granatno jabolko olupimo, da dobimo zrna. Brancin začinimo s sokom agrumom, mletim rdečim poprom, solni cvetom in oljčnim oljem. Dodamo mu še nasekljane pistacije in granatna zrna. Oblikujemo v žličnik in poleg postrežemo opečeno rezino rženega kruha.
 
Dober tek.
 
Neli Selan  dipl. org. poslov. v tur. in hot.