Recept za fižolovo enolončnico s polnozrnatimi žličniki
Inki so fižol pridelovali že pred 7000 leti, še posebej v Peruju, Mehiki, Gvatemali in Kostariki. Od tam se je pridelovanje razširilo vse do Kanade in na jugu do Argentine in Čila. Po odkritju Amerike smo ga začeli uporabljati tudi v Evropi. Tu se je pridelava hitro razširila, saj so zrela ali suha zrna fižola pomemben virov rastlinskih beljakovin.Fižol vsebuje celo enkrat več beljakovin kakor žita. Bogat je tudi s prehranskimi vlakninami, škrobom, minerali in vitamini.
Čeprav obstajajo številne vrste fižola, prav vse, od sivčka do belega ali črnega fižola, kuhamo na zelo podoben način, le da čas prilagodimo velikosti zrnja. Vedno najprej odstranimo vse nenavadno oblikovana, razbarvana in polomljena zrna. V zrnju tudi ne sme ne biti nobenih, še tako majhnih luknjic, saj pomenijo našim očem nevidne "stanovalce".
Pred kuhanjem fižolovo zrnje namočimo v hladni vodi in ga potem kuhamo zelo počasi – tako ohrani svojo hranilno vrednost.
Iz fižola lahko pripravimo juhe, omake, enolončnice, namaze, pireje in solate, vendar ne smemo pozabiti na začimbe. Fižolu vedno lahko dodamo peteršilj, šetraj, žajbelj, lovorjev list ali majaron.
Tokrat vam za okusno kosilo predlagamo fižolovo enolončnico z polnozrnatimi žličniki.
Fižolova enolončnicaSestavine za 4 osebe
- 25 dag suhega rjavega fižola
- 10 dag sladkega krompirja
- 20 dag oranžnega korenja
- 5 dag čebule
- 8 dag stebelne zelene
- 1 dag paradižnikove mezge
- 5 dag maščobe
- paprika v prahu
- majaron
- peteršilj
- lovorjev list
- poper
- sol
- 1 jajce
- 2 žlice polnozrnate moke
- 1 žlica kisle smetane
- 1 žlica pirinega zdroba
- sol
- poper
- Fižolova enolončnica
- Polnozrnati žličniki
Dober tek.
Neli Selan, dipl. org. poslov. v tur. in hot.
Fižol vsebuje celo enkrat več beljakovin kakor žita. Bogat je tudi s prehranskimi vlakninami, škrobom, minerali in vitamini.
Sorodni članki:
Recept za brancinov tatar s pistacijami in granatnim jabolkomRecept za paradižnikovo marmelado
Recept za presno torto iz svežega jagodičevja
Recept za chia puding
Recept za sladico iz breskev in marelic z dodatkom grškega jogurta
Recept za osvežilno solato s češnjami
Recept za špargljevo juho in dodatkom špargljev s sirom ter slanino
Recept za friko z divjimi zelišči
Recept za ajdove vlivance s pestom iz čemaža
Recept za pizzo s čičeriko in zelenjavo