Recept za friko z divjimi zelišči

Frika je slovenska tradicionalna jed, ki ima izvor v Nadiških dolinah in Karniji, kjer stopljen in popečen sir imenujejo frico. Od tod se je frika širila na Spodnje Koroško v Avstriji in v Posočje v Sloveniji. Friko pripravljajo na različne načine, vendar pa je vedno sirna omleta, ki ji dodajajo krompir, jajca, slanino, čebulo, salamo, ponekod pa tudi jabolka. Frika je bila značilna jed pastirjev in gozdarjev, ki so tako porabili kose starega, trdega sira. Posebno vrsto frike predstavlja tolminska, ki jo pripravljajo v tem delu Soške doline. Na maščobi raztopijo nariban trd sir, dodajo jajca, popečene kose salame ali klobase in nekoliko okisajo s kisom. Zelo pogosta kombinacija je nariban sir, jajca in krompir. Ta kombinacija je najbolj razširjena. Ponekod dodajo siru tudi slano skuto, zaseko in jajca, ali pa le slanino ali le jajca. Različnost tradicionalne frike je dokaz, da nam tudi v sodobnosti omogoča paleto ustvarjalnosti pri njeni pripravi. 
Janez Bogataj,
ttps://www.dolina-soce.com/dolina_energije/lokalne_jedi/2015031710090049/
 
Sestavine za 2 osebi
  • 30 dag krompirja
  • 8 dag topljivega sira (mozzarela, gauda,..)
  • 2 dag svežih kopriv
  • 2 dag malinovih/robidovih poganjkov
  • 2 dag svežega regrata s cvetovi
  • 1 dag mehkega osata
  • cvetovi čemaža
  • oljčno olje
  • sol
  • poper
Priprava
Pečico segrejemo na 180 ℃. Krompir operemo in olupimo, ter ga s pomočjo strgala naribamo na debelo. Pekač obložimo s papirjem za peko, ter nanj položimo nariban krompir. Krompir začinimo z oljčnim oljem, soljo in poprom. Zmes pečemo približno 10 minut. Divja zelišča nasekljamo. Ko krompir dobi zlato rumeno barvo, ga vzamemo iz pečice in prestavimo v ponvico. Krompirju dodamo nariban sir, sol, poper ter ga pokrijemo s pokrovko, da se sir raztopi. Ko se sir raztopi, zmes krompirja obrnemo in zapečemo še z druge strani, ter posujemo z narezanimi divjini zelišči.
 
Dober tek.
 
Neli Selan, dipl. org. poslov. v tur. in hot.