Recept za paradižnikovo marmelado

Ljudsko zdravilstvo ceni paradižnik za zdravljenje in lajšanje številnih bolezenskih stanj. Paradižnik vsebuje veliko zdravilnih snovi in učinkovin (predvsem vitaminov), ki krepijo zdravje. Paradižnik pospešuje nastajanje krvi, znižuje krvni tlak, pospešuje prekrvavitev in izločanje želodčnega soka, ugodno deluje na srce in obtočila, uravnava prebavo itn.
Paradižnik je občutljiv na nizke temperature, zato ga moramo pravočasno ustrezno skladiščiti. Polzrel paradižnik lahko skladiščimo pri temperaturi 10  - 13 °C in 92 - 95 % zračni vlagi do 3 tedne.
Plodove paradižnika uporabljamo za pripravo solat, juh, soka, koncentrata... in za krasitev jedi. Malo pa je tistih, ki so poskušali pripraviti paradižnikovo marmelado, ki vam jo tokrat predstavljam.
Sestavine za 3 dl velik kozarec
  • 70 dag zrelega rdečega paradižnika
  • 4 dag rjavega sladkorja
  • malo limoninega soka
  • ščepec cimeta
  • ščepec mlete kumine
  • ščepec mletega čilija
  • 1 čajna žlica naribanega ingverja
  • ščepec soli
Priprava
Paradižnik operemo in posušimo. V kozico nalijemo vodo ter jo zavremo, saj bomo v njej blanširali paradižnik. Paradižniku izrežemo trdo sredico. Ko je voda zavrela vanj položimo paradižnik in ga blanširamo le toliko, da lupina paradižnika poči. Paradižnik nato damo v hladno vodo, saj s tem preprečimo nadaljnjo kuhanje. Paradižnik olupimo in narežemo na četrtinke. Četrtinke paradižnika malo stisnemo, da mu odstranimo vodo. Nato v večji posodi zmešamo paradižnik in ostale surovine. Zmes damo v kozico in na zmernem ognju kuhamo 30 - 40 minut. Paradižnikovo marmelado lahko ponudimo poleg pečene/zorjene govedine, ali k bolj aromatični zelenjavi.
 
Dober tek.

Neli Selan, dipl. org. poslov. v tur. in hot.