Recept za paradižnikovo marmelado
Ljudsko zdravilstvo ceni paradižnik za zdravljenje in lajšanje številnih bolezenskih stanj. Paradižnik vsebuje veliko zdravilnih snovi in učinkovin (predvsem vitaminov), ki krepijo zdravje. Paradižnik pospešuje nastajanje krvi, znižuje krvni tlak, pospešuje prekrvavitev in izločanje želodčnega soka, ugodno deluje na srce in obtočila, uravnava prebavo itn.Paradižnik je občutljiv na nizke temperature, zato ga moramo pravočasno ustrezno skladiščiti. Polzrel paradižnik lahko skladiščimo pri temperaturi 10 - 13 °C in 92 - 95 % zračni vlagi do 3 tedne.
Plodove paradižnika uporabljamo za pripravo solat, juh, soka, koncentrata... in za krasitev jedi. Malo pa je tistih, ki so poskušali pripraviti paradižnikovo marmelado, ki vam jo tokrat predstavljam.
Sestavine za 3 dl velik kozarec
- 70 dag zrelega rdečega paradižnika
- 4 dag rjavega sladkorja
- malo limoninega soka
- ščepec cimeta
- ščepec mlete kumine
- ščepec mletega čilija
- 1 čajna žlica naribanega ingverja
- ščepec soli
Priprava
Paradižnik operemo in posušimo. V kozico nalijemo vodo ter jo zavremo, saj bomo v njej blanširali paradižnik. Paradižniku izrežemo trdo sredico. Ko je voda zavrela vanj položimo paradižnik in ga blanširamo le toliko, da lupina paradižnika poči. Paradižnik nato damo v hladno vodo, saj s tem preprečimo nadaljnjo kuhanje. Paradižnik olupimo in narežemo na četrtinke. Četrtinke paradižnika malo stisnemo, da mu odstranimo vodo. Nato v večji posodi zmešamo paradižnik in ostale surovine. Zmes damo v kozico in na zmernem ognju kuhamo 30 - 40 minut. Paradižnikovo marmelado lahko ponudimo poleg pečene/zorjene govedine, ali k bolj aromatični zelenjavi.Dober tek.
Neli Selan, dipl. org. poslov. v tur. in hot.
Paradižnik vsebuje veliko zdravilnih snovi in učinkovin (predvsem vitaminov), ki krepijo zdravje.
Sorodni članki:
Recept za brancinov tatar s pistacijami in granatnim jabolkomRecept za presno torto iz svežega jagodičevja
Recept za chia puding
Recept za sladico iz breskev in marelic z dodatkom grškega jogurta
Recept za osvežilno solato s češnjami
Recept za špargljevo juho in dodatkom špargljev s sirom ter slanino
Recept za friko z divjimi zelišči
Recept za ajdove vlivance s pestom iz čemaža
Recept za fižolovo enolončnico s polnozrnatimi žličniki
Recept za pizzo s čičeriko in zelenjavo