Recept za riževe rezance z zelenjavo in arašidi
Številne tradicionalne in moderne jedi pričajo, da so arašidi gastronomska posebnost, zlasti v državah, kjer jih gojijo. Tako izdelujejo bodisi moko, maslo ali jedilno olje in jih skupaj z zrnjem uporabljajo v številnih gastronomskih posebnostih.Stroke in zrnje arašidov pražijo na temperaturah od 115 °C do 170 °C. Praženo zrnje posolijo in tako imajo pripravljen prigrizek, ki se mu lahko doda tudi čokolada, čili, paprika, wasabi hren…
Cela ali zdrobljena zrna se uporabljajo v slaščičarstvu, pražena in fino zmleta zrna pa so lahko nadomestek kavi. Ravno tako se lahko naredi arašidov napitek s kuhanjem v vodi ali mleku.
Tudi moka se lahko pridobiva z mletjem surovih ali praženih arašidovih zrn, in je pogosto prisotna v industrijskih prehranskih izdelkih. Ne vsebuje glutena ima pa veliko beljakovin.
Arašidi svoje mesto najdejo v številnih jedeh, bodisi kot predjed, juhe, glavne jedi, solate ali sladice. So sestavina mesnih, ribjih, zelenjavnih jedi ali pa jih dodajajo k krompirju, rižu, žitnim kašam ali kruhu.
Riževi rezanci z zelenjavo in arašidi
Sestavine za 4 osebe
- 10 dag rumenega in oranžnega korenja
- 5 dag pora
- 5 dag mlade čebule
- 5 dag šampinjonov ali ostrigarjev
- 5 dag kolerabe
- 5 dag kalčkov
- 15 dag piščančjih prsi
- 8 dag olupljenih arašidov
- 3 dag masla
- 0,5 dl kokosove smetane
- 40 dag riževih rezancev
- 3 jušne žlice sojine omake
- 1 čajne žličke gorčice
- curry, čili in kurkuma v prahu
- sol, poper
- 1 čajna žlička curry paste
Priprava
Piščančja prsa speremo pod hladno vodo in jih v papirnatih brisačkah posušimo. Meso narežemo na tanjše trakove. Pripravimo marinado iz gorčice, sojine omake, currija, kurkume in čilija v prahu. Vse sestavine dobro povežemo, ter jih prelijemo po mesu in postavimo v hladilnik. Vso zelenjavo očistimo in olupimo. Korenje, por, in kolerabo narežemo na julienne (na tanke rezance). Mlado čebulo narežemo na kolobarje. Šampinjone ali ostrigarje narežemo na primerno velikost - lističe. Na ponvi brez maščobe popražimo arašide, da jim izboljšamo okus. V kozico nalijemo vodo, v kateri bomo skuhali riževe rezance. Ko nam voda zavre jo solimo in vanje postavimo rezance. Kuhamo jih po navodilu proizvajalca. Ko s ponve odstranimo arašide, dodamo maslo in nato še meso. Dobro popražimo in dodamo vso zelenjavo. Zelenjavo na hitro prepražimo, dodamo curry pasto (po okusu), kokosovo smetano, sol in poper. Premešamo. Riževe rezance precedimo in dodamo zmesi zelenjave in mesa. Dobro premešamo in serviramo na krožnik. Na koncu jedi dodamo še na grobo nasekljane arašide.Dober tek.
Neli Selan, dipl. org. poslov. v tur. in hot.
Številne tradicionalne in moderne jedi pričajo, da so arašidi gastronomska posebnost, zlasti v državah, kjer jih gojijo.
Sorodni članki:
Recept za brancinov tatar s pistacijami in granatnim jabolkomRecept za paradižnikovo marmelado
Recept za presno torto iz svežega jagodičevja
Recept za chia puding
Recept za sladico iz breskev in marelic z dodatkom grškega jogurta
Recept za osvežilno solato s češnjami
Recept za špargljevo juho in dodatkom špargljev s sirom ter slanino
Recept za friko z divjimi zelišči
Recept za ajdove vlivance s pestom iz čemaža
Recept za fižolovo enolončnico s polnozrnatimi žličniki