Učinki  granatnega jabolka za zdravje

Granatno jabolko (Punica granatum L.) cveti v Sredozemlju od maja do junija. Plodovi dozorijo šest do sedem mesecev po cvetenju. Granatno jabolko cveti z oranžno-rdečimi cvetovi v obliki velikih kelihov, ki spominjajo na nageljne. Sadež (plod) granatnega jabolka je okrogle oblike, podobno jabolku in ima gladko rdečkasto lupino.
Hranilna vrednost  
Znotraj sadeža je meso s sočnimi užitnimi zrnci -arili. Arili imajo obliko kapljice in so bele do temno rdeče barve. Odvisno od sorte 55 - 60% mase granatnega jabolka predstavlja užitni del sadeža (arili), od tega je delež soka 75 - 85%, delež semen pa 15 - 25%. Užitni del sadeža vsebuje:
  • velike količine sladkorjev, prevladujeta predvsem fruktoza (3,51 − 5,96 g/100 g) in glukoza (3,40 − 6,40 g/100 g),
  • pektin, vitamine, polisaharide, polifenolne spojine in minerale, predvsem kalij, natrij, kalcij, baker, mangan, železo, cink, svinec in kadmij,
  • vitamin C ter polinenasičene maščobne kisline (linolenske, linolne ter punične),
  • vlaknine,
  • beljakovine.
Antociani, podskupina flavonoidov, so v vodi topni pigmenti in dajejo soku ter lupini granatnega jabolka lepo rubinasto barvo. Hkrati so največja in najpomembnejša skupina flavonoidov v sadežu. Energijska vrednost užitnega dela je približno 72 kcal/301 kJ na 100 g.
Učinki za zdravje
Zaradi visoke vsebnosti flavonoidov, taninov in nenasičenih maščobnih kislin v semenih, predvsem prevladujoče konjugirane (omega-5) punične kisline, imajo zrna granatnega jabolka dokazane lastnosti, in sicer:
  • antioksidativne,
  • protimikrobne,
  • protivnetne.
Granatnem jabolku pripisujejo številne antikarcinogene učinke, zato ga priporočajo za:
  • dopolnilo k konvencionalni terapiji pri kardiovaskularnih boleznih in nekaterih oblikah raka (zavira rak prostate, dojk, debelega črevesa),
  • zmanjšanje ateroskleroze,
  • zniževanje krvnega tlaka,
  • zniževanje krvnega sladkorja.
V različnih kulturah in civilizacijah so granatno jabolko več tisoč let uporabljali za zdravljenje številnih bolezni. Granatno jabolko ima visoko prehransko vrednost in številne koristi za zdravje. Med drugim so ga uporabljali v naravni in holistični medicini za zdravljenje bolečega grla, kašlja, okužb sečil, prebavnih motenj, kožnih bolezni, artritisa in odpravljanje trakulje.
Redko kateri sadež ima toliko zdravilnih lastnosti kot granatno jabolko. Privoščimo si zato v tem jesenskem času vse kar nam ta bogat sadež nudi.
 
Mag. Gordana Vulić, univ. dipl. inž. živ.tehnol.
Redko kateri sadež ima toliko zdravilnih lastnosti kot granatno jabolko.