Učinki granatnega jabolka za zdravje
Granatno jabolko (Punica granatum L.) cveti v Sredozemlju od maja do junija. Plodovi dozorijo šest do sedem mesecev po cvetenju. Granatno jabolko cveti z oranžno-rdečimi cvetovi v obliki velikih kelihov, ki spominjajo na nageljne. Sadež (plod) granatnega jabolka je okrogle oblike, podobno jabolku in ima gladko rdečkasto lupino.Hranilna vrednost
Znotraj sadeža je meso s sočnimi užitnimi zrnci -arili. Arili imajo obliko kapljice in so bele do temno rdeče barve. Odvisno od sorte 55 - 60% mase granatnega jabolka predstavlja užitni del sadeža (arili), od tega je delež soka 75 - 85%, delež semen pa 15 - 25%. Užitni del sadeža vsebuje:- velike količine sladkorjev, prevladujeta predvsem fruktoza (3,51 − 5,96 g/100 g) in glukoza (3,40 − 6,40 g/100 g),
- pektin, vitamine, polisaharide, polifenolne spojine in minerale, predvsem kalij, natrij, kalcij, baker, mangan, železo, cink, svinec in kadmij,
- vitamin C ter polinenasičene maščobne kisline (linolenske, linolne ter punične),
- vlaknine,
- beljakovine.
Učinki za zdravje
Zaradi visoke vsebnosti flavonoidov, taninov in nenasičenih maščobnih kislin v semenih, predvsem prevladujoče konjugirane (omega-5) punične kisline, imajo zrna granatnega jabolka dokazane lastnosti, in sicer:- antioksidativne,
- protimikrobne,
- protivnetne.
- dopolnilo k konvencionalni terapiji pri kardiovaskularnih boleznih in nekaterih oblikah raka (zavira rak prostate, dojk, debelega črevesa),
- zmanjšanje ateroskleroze,
- zniževanje krvnega tlaka,
- zniževanje krvnega sladkorja.
Redko kateri sadež ima toliko zdravilnih lastnosti kot granatno jabolko. Privoščimo si zato v tem jesenskem času vse kar nam ta bogat sadež nudi.
Mag. Gordana Vulić, univ. dipl. inž. živ.tehnol.